یکی از عوارضی که هنگام رشد کردن دندان های دائمی ممکن است برای کودکان پیش بیاید، فاصله افتادن بین دندان ها است. به عنوان مثال زمانی که دندان های دائمی شروع به رشد کردن می کنند بین آن ها فاصله می افتد و این فاصله افزایش پیدا می کند. اکثر والدین زمانی که متوجه این موضوع می شوند، دچار اضطراب شده و به دندانپزشک مراجعه میکنند. باید گفت فاصله افتادن بین دندان های کودکان معمولا موضوع نگران کننده ای نمی باشد و کاملا بخشی از رشد دندان های کودک است. حتی می توان گفت فاصله بین دندان های کودکان نه تنها بد می باشد بلکه نشان میدهد که فضای کافی برای رشد دندان های اصلی آنها وجود دارد. شکاف ایجاد شده بین دندان کودکان تا سن ۱۱ سالگی به شکل خود به خودی بسته میشوند. البته همیشه شرایط به این صورت نمی باشد. گاهی اوقات والدین متوجه می شوند زمانی که دندان های دائمی رشد می کنند همچنان فاصبه بین دندان ها از بین نرفته است. این فاصله بین دندان ها می تواند به دلیل عوامل مختلفی همچون عرض فک، ساختمان فک و فاکتورهای ژنتیکی اتفاق بیوفتد. اگر والدین متوجه فاصله افتادن بین دندان های دائمی کودکان شدند باید از روش های درمانی خاصی برای اصلاح فاصله بین دندانهای کودکان استفاده کنند. در ادامه مقاله شما را با علت فاصله افتادن یا دیاستما بین دندانهای کودکان آشنا می کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر تا آخر مقاله با ما همراه باشید.
در صورتی که برای معاینه دندان کودک خود به دنبال بهترین دندانپزشکی کودکان در اصفهان هستید می توانید با شماره های موجود در سایت دکتر علی بهزادی تماس حاصل فرمایید.
علت فاصله افتادن یا دیاستما بین دندانهای کودکان
همان طور که اشاره نمودیم فاصله افتادن بین دندان ها می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. در ادامه مقاله شما را با برخی از این شرایط آشنا می کنیم:
دندانهای کوچک:
یکی از دلایل فاصله افتادن بین دندان ها می تواند دندان های کوچک باشد. به صورت معمول دندان های شیری دارای اندازه کوچک تری نسبت به دندان های دائمی می باشند. همین موضوع باعث می شود دندان های دائمی که رشد می کنند سایز و اندازه کوچکتری نسبت به سایر دندانهای دائمی داشته باشند و باعث ایجاد شکاف بین دو دندان مجاور شوند.
آرواره های فک:
در برخی از موارد سایز فک نیز بر فاصلۀ بین دندانهای کودکان مؤثر است. به عنوان مثال در برخی از افراد اندازه فک در مقایسه با دندان ها بزرگ تر می باشد. همین موضوع می تواند باعث ایجاد شکاف بین دندان ها شود. یکی از نشانه های بزرگ تر بودن فک نسبت به دندان ها این می باشد که دندانها و فک به شکل صحیح روی یکدیگر نمی توانند قرار بگیرند.
نوار فرنوم:
می توان گفت یکی از مهم ترین و شایع ترین دلایل برای ایجاد شکاف بین دندان های جلویی عارضه نوار فرنوم می باشد. همان طور که می دانید کودکان در سن 6 الی 12 ماهگی اولین دندان های آن ها رشد می کند و فرنوم لبیال نوعی بافت نرم و متصل به لثه است و از ریز لب تا انتهای لثه امتداد دارد. در شرایطی ممکن است اندازه فرنوم لبیال بزرگتر از حد نرمال باشد و این بافت بین دندان های جلویی قرار بگیرد. بافت قرار گرفته بین دندان ها می تواند علت فاصله افتادن بین دندان های جلویی باشد.
رشد طبیعی:
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره نمودیم فاصله و شکاف بین دندان های شیری کاملا طبیعی می باشد و اصلا جای نگرانی ندارد. زیرا دندان های شیری دارای سایز و اندازه کوچک تری می باشند. زمانی که دندان های شیری جای خود را به دندان های دائمی بدهند این شکاف پر می شود. والدین باید صبر داشته باشند تا دندان های دائمی کودکان رشد کنند.
دندان های از دست رفته:
در برخی از شرایط ممکن است که کودکان در هنگام تولد یک یا دو عدد از دندان های خود را در ساختار استخوان فک از دست بدهند و در زمان در آمدن دندان ها در 6 الی 12 ماهگی به دلیل کم بودن تعداد دندان های رشد کرده بین دندان ها فاصله به وجود بیاید.
بیشتر بخوانید:
نشانه ها ایجاد فاصله میان دندان ها
علامتی که نشانه دیاستم می باشد به شرح زیر می باشد:
- خون ریزی های پیوسته از لثه
- لثه های متورم و حساس
- لثه های قرمز روشن
- لق شدن دندان ها
- عقب رفتن لثه ها
- بوی بد دهان
راه های جلو گیری از ایجاد فاصله میان دندان ها
برخی از راه های جلو گیری از ایجاد فاصله میان دندان ها به شرح زیر می باشد:
- مراجعه منظم به دندان پزشک برای چک کردن سلامت دهان و دندان
- اجتناب از مکیدن انگشت های دست و کمک به کودکان برای ترک این عادت
- استفاده از نخ دندان به صورت روزانه
- دو بار مسواک زدن صحیح در روز
- اصلاح شیوه بلع
بیشتر بخوانید:
فلوروزیس در کودکان چیست + راه های پیشگیری از فلوروزیس
عادت های غلط که می تواند باعث ایجاد دیاستما در کودکان شود
- دستکاری کردن دندانها با انگشت
- عدم رعایت بهداشت دندان
- نفس کشیدن از طریق دهان
- مکیدن انگشتها
- زبان زدن دندانها
- ساییدن دندانها
- گاز گرفتن لب
- دندان قروچه
انواع ارتودنسی برای درمان فاصله بین دندانها
انواع ارتودنسی برای درمان فاصله بین دندانها به شرح زیر می باشد:
- ارتودنسی فانکشنال
- ارتودنسی ثابت فلزی
- ارتودنسی سرامیکی
- ارتودنسی دیمون
- ارتودنسی رنگی
- ارتودنسی لینگوال
- ارتودنسی نامرئی
- ارتودنسی متحرک
- بریس معمولی
- بریس دیمون
بیشتر بخوانید: