سوالات متداول :

بهتر است اولین ویزیت کودک قبل از تولد یک سالگی و ترجیحا همزمان با رویش اولین دندان شیری کودک در حدود ۶ ماهگی باشد

رعایت بهداشت دهان کودک بهتر است قبل از رویش دندان های شیری کودک و با استفاده از یک تکه گاز یا پارچه  تمیز  یا مسواکهای انگشتی صورت بگیرد. ماساژ و تمیز کردن لثه قبل از رویش دندان های شیری در کنار لذت بخش بودن برای کودک در این سنین،  به عادت کردن کودک جهت همکاری با والدین برای مسواک زدن در آینده کمک خواهد کرد

از یک سالگی به بعد می توان از مسواک های نرم برای تمیز کردن دندان های کودک استفاده کرد. پدر و مادر عزیز باید دقت کنند که کودک در این سن توانایی برداشت کافی پلاک و تمیز کردن کافی دندانها را ندارد و وظیفه مسواک زدن و مراقبت از دندانهای کودک حداقل تا ۶ سالگی بر عهده پدر و مادر می باشد با این حال در سنین کم برخی از کودکان به تقلید از والدین اصرار می کنند که خودشان مسواک بزند در این موارد بهتر است جهت حفظ استقلال کودک یک مرتبه خود کودک به تنهایی مسواک زده و دفعه بعد پدر یا مادر سطوح دندانی کودک را به صورت اصولی تمیز نماید

همزمان با شروع مسواک زدن برای کودک از بعد از یک سالگی میتوان از خمیر دندان دارای فلوراید استفاده کرد، با این حال به علت عدم توانایی کودکان در این گروه سنی برای بیرون ریختن آب دهان و نیز به علت احتمال بلع فلوراید موجود در خمیر دندان بهتر است اگر از خمیر دندانهای حاوی فلوراید استفاده می شود کمترین میزان ممکن خمیر دندان توسط والدین روی مسواک  قرار داده شود، یعنی نباید از اندازه یک دانه برنج برای کودکان زیر سه سال و از اندازه یک نخود فرنگی برای کودکان ۳ تا ۶ سال بیشتر خمیر دندان استفاده شود.

با توجه به اینکه در حدود ۳ سالگی دندان های شیری کودک کامل می شوند در صورت توصیه دندانپزشک میتوان استفاده از نخ دندان را شروع کرد اما بسیار مهم است که والدین توجه داشته باشد که در سنین کم به علت عدم تکامل  حرکتی کافی، کودکان قادر به استفاده صحیح از نخ دندان نمیباشد و سپردن این کار به خود کودک باعث آسیب شدید به لثه کودکان خواهد شد. پس به طور کلی استفاده از نخ دندان از سه سالگی تا ۶ سالگی سالگی باید توسط والدین صورت بگیرد و در سنین بالاتر تنها در صورت کسب هماهنگی و مهارت حرکتی کافی به کودک سپرده شود.

معمولاً کودکان در سنین دبستان و بعد از حدود شش سالگی به خوبی قادر به خارج کردن آب دهان خود هستند در نتیجه بلعه مواد حاوی فلوراید مثل خمیر دندان ها یا دهانشویه ها دیگر یک نگرانی به حساب نمی آید و در این سنین در صورت توصیه دندانپزشک متخصص کودکان می‌توان در کنار خمیر دندان از دهانشویه نیز استفاده کرد

رژیم غذایی پوسیدگی زا و عدم رعایت کافی بهداشت علت اصلی در شکل گیری پوسیدگی دندانهای کودکان هستند. مصرف شیر شبانه به خصوص بعد از یک سالگی به عنوان یک عامل شدیداً پوسیدگی زا برای دندان های شیری مطرح است.

رعایت بهداشت از جمله مسواک و نخ دندان ، پرهیز از مصرف مواد غذایی پوسیدگی زا و ویزیت های دوره ای دندانپزشک، سه راهکار اصلی در پیشگیری از پوسیدگی دندان هستند.

متخصص دندانپزشکی کودکان با استفاده از ترکیبهای غنی از فلوراید و همچنین ترکیبات حاوی کلسیم فسفات میتواند سرعت پیشرفت پوسیدگی را کاهش داده و همچنین با استفاده از محصولات حاوی سیلور دیامین فلوراید (SDF) باعث توقف پوسیدگی های اولیه شود.

خیر قطره آهن یا بعضی از دهانشویه ها یا داروها باعث تغییر رنگ روی لایه بیرونی دندان میشود اما این تغییر رنگ به معنای پوسیدگی نمی باشد.

در صورت حساسیت والدین و کودکان در مورد ظاهر دندانهای رنگ گرفته ناشی از قطره های آهن ، میتوانید با مراجعه به متخصص دندانپزشکی کودکان تغییر رنگ های شکل گرفته روی دندان های شیری کودک را برطرف نمایید.

خیر ، این روش برای بزرگسالان نیز کاربرد دارد ؛ فلوراید تراپی ، نه تنها از بروز پوسیدگی دندان ها جلوگیری می کند ؛ بلکه سبب به تاخیر انداختن روند پوسیدگی دندان ها نیز می شود. همچنین فلوراید تراپی به کاهش حساسیت دمایی دندانها در بزرگسالان نیز کمک می کند.

خیر ، در درمان فلورایدتراپی ، اگر به روش درست و مقدار صحیح تحت نظر متخصص دندانپزشکی کودکان انجام شود احتمال بروز مسمویت وجود ندارد ؛ اما لازم به ذکر است در صورتی که افراد خودسرانه اقدام به استفاده از خمیر دندان و دهانشویه حاوی فلوراید کنند ، احتمال بروز مسمویت در اثر آن وجود دارد.

بله ، با توجه به کاربرد فلوراید تراپی در دندانپزشکی کودکان ، به تمامی کودکان و نوجوانان توصیه می شود ، به منظور جلوگیری از بروز پوسیدگی و افزایش مقاومت دندان ها، این روش درمانی را انجام دهند.

استفاده از خمیر دندان های حاوی فلوراید ، بسیار خوب است ؛ اما به صورت مكمل می توان جهت جلوگیری از بروز پوسیدگی دندان های کودکان از فلوراید تراپی نیز استفاده كرد.

با توجه به شرایط دهانی و دندانی کودکان ، فاصله زمانی انجام فلورایدتراپی در کودکان متفاوت می باشد. علاوه بر شرایط سلامت دهان و دندان کودک لازم است پارامترهای زیر نیز در نظر گرفته شود :

سن کودک، جنس دندان، عوامل وراثتی، نوع بزاق دهان، تغذیه مصرفی، محل سکونت (توجه به میزان فلوراید آب آشامیدنی) ،  تنفس کودک ، داشتن بیماری های زمینه ای مثل شیمی درمانی ، مصرف داروهایی که منجر به خشک شدن حفره دهان می شود و …

یک متخصص دندانپزشکی کودکان ، با توجه به وضعیت دندان های کودک فاصله های زمانی فلورایدتراپی را تعیین می کند ؛ اما در بیشتر کودکان ، فلورایدتراپی در فاصله های زمانی ۳ الی ۶ ماه انجام می شود.

بسیاری از والدین وقتی در مورد نیاز به درمان ریشه دندان های شیری کودک شان با آنها صحبت می کنیم با تعجب میپرسند که مگر دندان شیری هم ریشه دارد؟! در جواب باید گفت بله ! اما منشاء ایجاد این سوال آنجاست که معمولا والدین دندان شیری افتاده که ریشه های آن به طور کامل تحلیل رفته را دیده اند در صورتی که دندان شیری قبل از زمان لق شدن و افتادن مشابه با دندان دائمی دارای ریشه بوده و در ریشه ها کانال های عصبی وجود دارد.

رویش دندانهای شیری از شش ماهگی شروع میشود، تا سه سالگی کامل میشوند، و تا حدود ۱۲ سالگی دندان های شیری در کنار دندانهای دائمی در دهان کودک وجود دارد. حفظ و مراقبت از دندانهای شیری و درمان آنها در صورت نیاز علاوه بر این که به جویدن کودک و برطرف شدن نیاز های تغذیه ای و رشدی کودک کمک می کند،  نقش مهمی در حفظ فضای کافی درفک برای دندان دائمی که در آینده رویش می یابد نیز ایفا میکند.

با توجه به ظرافت بیشتر دندانهای شیری و ضخامت کمتر مینا و عاج در دندان شیری نسبت به دندان دائمی بعد از درمان ریشه دندان های شیری به علت تضعیف ساختار تاج این دندانها گاهاً نیاز است تا از روکش های مخصوص دندان های شیری استفاده شود. این روکش ها کمک می کند تا هم ساختار دندان بازسازی شود و هم دیواره های دندان در مقابل شکستن محافظت شوند.

خیر، درمان دندانهای شیری هیچ گونه اثر منفی روی دندانهای دائمی ندارد.

خیر، در اغلب موارد دندانهای شیری درمان شده مشابه دندان شیری طبیعی می افتند.

با این حال در موارد‌ بسیار بسیار نادر دندانهای شیری درمان شده ممکن است زودتر از موعد لق شوند و یا بیشتر از زمان مورد انتظار در دهان باقی بماند که در هر دو حالت در صورت ویزیت های دوره ای توسط  متخصص دندانپزشکی کودکان می توان از عوارض احتمالی جلوگیری کرد.

به طور کلی برای کودکانی که از یک سو تعداد زیادی از دندانهای آنها نیازمند درمان باشد، و از سوی دیگر توانایی همکاری کافی حین درمان را نداشته باشند، درمان دندانپزشکی تحت بیهوشی به عنوان یک تکنیک ایمن برای ارائه خدمات دندانپزشکی لحاظ می گردد. عدم توانایی در همکاری کودکان حین درمان، می تواند به علت های مختلفی از جمله فقدان بلوغ عاطفی و روانی و یا معلولیت های جسمی و ذهنی باشد.

همچنین در بیمارانی که نیاز به درمانهای دندانپزشکی دارند اما به دلیل عفونت حاد، تنوعات آناتومیکی و آلرژی امکان بی حسی موضعی (تزریقی) در آنها وجود ندارد،درمان تحت بیهوشی عمومی تکنیک انتخابی می باشد

خیر، بلکه به دلیل زیر نظر داشتن تمام علایم حیاتی کودک توسط کادر پزشکی و متخصص بیهوشی و همچنین در نظر گرفتن سابقه پزشکی کودک، درمان تحت بیهوشی یکی از ایمن ترین روش های ارائه خدمات دندانپزشکی برای کودکانی است که توانایی همکاری با دندانپزشک در مطب را ندارند. به علاوه باید در نظر داشت که بیهوشی برای درمان های متعدد دیگری نیز اسنفاده می‌شود( مثل عمل لوزه، ختنه، عمل چشم و …) و اگر قرار بود عارضه ای ایجاد شود همه این بچه ها درگیر می شدند. از طرفی بسیاری از مراجعین برای ارائه درمان دندانپزشکی تحت بیهوشی از همکاران کادر درمان هستند که از تمام روند کار اطلاع دارند و اگر قرار بود عارضه ای به صورت طولانی مدت روی کودکشان تاثیر بگذارد چنین درمانی را قبول نمیکردند.

خیر، به علت زمان کوتاه درمانهای دندانپزشکی در کودکان و همچنین دوز کم داروهای بیهوشی در کودکان، هیچ گونه اثر ثابت شده ای  بر روی هوش کودک طی بیهوشی برای خدمات دندانپزشکی وجود ندارد. وقتی درمان در مرکز درمانی معتبر و توسط کادر درمانی آموزش دیده انجام میشود نگرانی در مورد عارضه طولانی مدت داروهای بیهوشی در درمان های دندانپزشکی بیهوده است.

یکی از وظایف اصلی دندان های شیری حفظ فضای کافی درفک برای رویش دندان دائمی در آینده می باشد گاهی اوقات به علت های مختلف از جمله عفونت و یا آسیب های ناشی از ضربه به صورت دندان های شیری زودتر از موعد از دست میرود در این مواقع از وسیله ای به نام فضا نگهدار جهت حفظ فضا برای دندان دائمی استفاده می شود عدم استفاده به موقع از فضا نگهدارها می تواند مشکلات ارتودنسی شدیدی را در آینده برای کودک ایجاد کند.