کودکان و نوزادان برای ارتباط گرفتن با دنیای بیرون ار روش هایی استفاده می کنند که این روش ها کاملا بر اساس غریزه طبیعی آن ها می باشد. یکی از این روش ها مکیدن انگشت می باشد. اکثر نوزادان از زمان تولد عمل مکیدن انگشتان را انجام می دهند. حتی در برخی از موارد کودکان در دوران جنینی انگشتان خود را در دهان خود قرار می دهند و اقدام به مکیدن آن می کنند. مکیدن انگشت در برابر چیز های جدید همچون صداهای جدید، افراد جدید، مناظر جدید و … به کودکان خردسال احساس آسایش و امنیت می دهد. مکیدن انگشت در کودکان می تواند دارای مزایایی باشد. این مزایا شامل جلوگیری از سندرم مرگ ناگهانی نوزادان در خواب و ایجاد رضایت در شرایط سخت و ایجاد آرامش بیش تر در کودکان است. اما در صورتی که مکیدن انگشت تبدیل به یک عادت در کودک شود می تواند عوارضی به همراه داشته باشد. زمانی که مکیدن انگشت تبدیل به یک عادت شود ممکن است در طولانی مدت به سلامت دندان های کودک آسیب برساند و باعث به هم ریختن فرم صحیح دندان ها شود. این مشکلات نه تنها باعث کج شدن دندان ها می شود بلکه می تواند باعث اختلال انداختن در ساختار فک کودکان شود. در ادامه مقاله شما را با تاثیر مکیدن انگشت و پستانک بر دندانهای کودک آشنا می کنیم.
بیشتر بخوانید:
علت فاصله افتادن یا دیاستما بین دندانهای کودکان
تاثیر مکیدن انگشت و پستانک بر دندانهای کودک
همان طور که در ابتدای مقاله اشاره نمودیم در صورتی که کودک مکیدن انگشت را تا قبل از 4 سالگی کنار بگذارد و به آن عادت نکند، جای هیچ نگرانی وجود ندارد. زیرا بعد از سن چهار سالگی دندان ها و استخوان فک کودک رشد می کند. اما در صورتی که مکیدن انگشت در کودکان تبدیل به یک عادت شود و تا بعد از چهار سالگی ادامه داشته باشد می تواند باعث بروز مشکلات مختلفی در کودک شود. ممکن است این مشکلات به حدی شدید باشند که برای درمان آن ها نیاز به ارتودنسی و یا حتی ارتوسرجری (جراحی فک) داشته باشد. یکی از اصلی ترین مشکلاتی که مکیدن انگشت به همراه دارد مال اکلوژن می باشد. حتی ممکن است کودک دچار کوچک شدن سقف دهان شود و دیگر دندان ها جایی برای رشد نداشته باشند. در ادامه شما را با چند نمونه مشکلات رایج مکیدن انگشت در طولانی مدت آشنا می کنیم:
اوربایت:
یکی از مشکلات مکیدن انگشت به صورت مداوم در کودکان اوربایت است. زمانی کودک از انگشت و یا پستانک به صورت مرتب استفاده کند، باعث می شود فک بالایی کودک بسیار جلوتر از فک پایینی شود.
اپن بایت:
یکی دیگر از مشکلات مکیدن انگشت کودکان به وجود آمدن اپن بایت می باشد. زمانی که کودک دچار اپن بایت شود دندان های فک بالا و پایین در بخش جلویی بهم نمی رسند و همیشه یک فاصله خالی بین آنها وجود دارد. اپن بایت نه تنها می تواند بر روی ظاهر صورت تاثیر بگذارد بلکه می تواند در کودک باعث نوک زبانی و مشکل در گفتار شود.
آندر بایت:
از دیگر مشکلات مکیدن انگشت در طولانی مدت می توان به آندر بایت اشاره نمود. زمانی که کودک دچار آندر بایت شود فک پایین جلوتر از فک بالا آن قرار می گیرد. متاسفانه این مشکل در کودکانی که انگشت دست خود را می مکند نیز به وفور مشاهده می گردد.
دندان خرگوشی:
زمانی که کودک به صورت مداوم انگشت و پستانک را بمکد، ممکن است دو دندان جلویی آن خرگوشی شود. یعنی بزرگ تر از بقیه دندان ها باشد.
بیماریهای لثه:
زمانی که کودک اقدام به مکیدن انگشت خود می کند یک جسم خارجی وارد دهان خود می کند. این جسم به لثه برخورد می کند و می تواند باعث ضعیف شدن لثه در بلند مدت شود.
برای درمان مشکلات گفته شده باید کودک خود را نزد متخصص دندانپزشکی کودکان ببرید. اگر به دنبال دندانپزشکی کودکان در اصفهان هستید می توانید با شماره های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید و نزد دکتر علی بهزادی کودک خود را ویزیت کنید.
دلایل مکیدن انگشت در نوزادان
نوزادان به دلیل موارد زیر می توانند اقدام به مکیدن انگشتان خود کنند:
- حالت آرامش
- کاهش استرس
- ایجاد حس امنیت
- نواقص دندانی
- عفونت
عوارض مکیدن انگشت در نوزادان
مکیدن انگشت در نوزادان می تواند به مرور زمان باعث عوارض زیر شود:
- باز شدن بیش از حد مجراهای شنوایی
- نفوذ ترشحات گلو به گوش میانی
- انتقال باکتری های گلو به گوش و ایجاد عفونت های گوش
- اختلال در رشد صحیح و آرایش منظم دندان ها
- تغییر شکل سقف دهان (کام)
- عفونت قارچی دهان
- برفک و پوسیدگی دندان ها
- کج شدن دندان های شیری
- کج در آمدن دندان های دائمی
- جلو زدگی دندان های فک بالا
- جلوگیری از هم تراز شدن دندان های کودک
- ایجاد فاصله بین دندان های فک پایین و بالا
- اختلال در رشد مناسب فک
بیشتر بخوانید:
راه های جلوگیری از مکیدن انگشت
برای جلوگیری از مکیدن انگشت در کودکان می توانید به نکات زیر توجه داشته باشید:
- با کودک خود صحبت کنید.
- از پستانک ارتودنسی برای کودک استفاده کنید.
- از چسبهای پزشکی برای چسباندن توپهای پنبهای به انگشتان شست استفاده کنید.
- از روکشهای انگشتی یا انگشت پلاستیکی استفاده کنید.
- از روکش پارچهای انگشت یا دستکش پارچه ای استفاده کنید.
- از پماد دکسپانتنول کنار ناخنهاو ایجاد طعم تلخ استفاده کنید.
- زمانی که می بینید کودک در حال مکیدن انگشت است، حواس او را با فعالیت هایی مانند بازی به سوی دیگری متمرکز کنید و هر بار دست را از دهان بیرون بکشید.
- به کودک کمک کنید بیشتر نسبت به رفتارهای خود آگاهی پیدا کند.
- در صورتی که مکیدن انگشت در کودک خود پابرجا باشد، به دندانپزشکی مراجعه کنید و از نظرات پزشک کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید: